Com ja sabeu aquest curs 19-20 a cicle inicial i cicle mitjà hem iniciat un nou projecte, Innovamat. Una proposta que té especial interès en transformar l’aula de primària i les relacions que es donen en ella per emocionar, estimular i motivar l’alumnat en l’aprenentatge i desenvolupament de la competència matemàtica.

Innovamat proposa unes matemàtiques més significatives i funcionals, unes matemàtiques experimentals que promouen el pensament crític i fomenten el desenvolupament de l’autonomia tot partint d’un dels reptes més importants del nou paradigma: que l’alumnat sigui protagonista del seu propi procés d’aprenentatge. Aquest material ha estat elaborat per un nombrós grup d’experts/es en diferents disciplines com la matemàtica, la pedagogia, l’enginyeria i el disseny, entre els quals trobem: Cecilia Calvo, David Barba, Laura Morera, Marc Guinjoan i Abraham de la Fuente.

Què ens ofereix aquest material? Diversitat de recursos (targetes numèriques, targetes il·lustrades, coves de comptatge, collarets de comptatge, tangrams, monedes i bitllets, pissarres màgiques…) i applets, tècniques i estratègies que ens permeten millorar l’avaluació i la gestió de l’aula, la personalització de l’aprenentatge, l’aprenentatge cooperatiu.

El contingut educatiu s’organitza en tres grans blocs on es treballen diferents conceptes matemàtics i dimensions emprant metodologies pedagògiques diverses.

a) Laboratori de nombres: cobreix numeració i càlcul, el bloc amb més pes durant l’etapa d’educació primària, especialment a cicle inicial, i que estableix els fonaments de l’aprenentatge matemàtic.
Els conceptes s’hi presenten de manera cíclica, tant al llarg de tot el curs com dins de cada trimestre, amb un increment progressiu de la dificultat.
L’aula canvia radicalment de forma: el/la mestre/a passa a ser un/a guia de l’aprenentatge enlloc de transmetre tots els coneixements.
És l’alumnat qui, mitjançant les activitats de conversa matemàtica i l’ús de materials manipulatius o miniaplicacions digitals, aprèn els conceptes per ell/a mateix/a.

b) Aventures i reptes matemàtics: cobreix la resta de blocs (relacions i canvi, espai i forma, mesura i estadística i atzar) sense perdre de vista numeració i càlcul.
Els conceptes s’hi presenten en forma de reptes guiats i contextualitzats dins d’històries de fantasia. Cada curs escolar, l’alumnat és protagonista de dues històries diferents plenes de reptes, presentades amb vídeos d’una sèrie d’animació. Es presenta un problema per sessió i, amb l’ajuda d’activitats introductòries guiades pel mestre/a, es treballa amb profunditat la seva resolució.
c) Plataforma: permet la pràctica individual a l’aula amb activitats de tots els blocs de continguts mitjançant una aplicació per a tauletes, la Bmath. La seva aparició es regula en funció de les necessitats individuals. Les activitats ofereixen ajudes i explicacions adaptades al nivell de cada infant.

Us deixem amb aquest vídeo que s’ha dissenyat per explicar-vos breument què és Innovamat:

 

És possible que a casa, els vostres fills i filles, us demanin ajuda a l’hora de resoldre operacions o de fer tasques a casa. Per això, aquí us deixem uns quants vídeos que us poden ajudar a entendre aquest nou enfocament matemàtic:

 

 

  Càpsula 0: introducció

Càpsula 1: el comptatge

Càpsula 2: sumar i restar comptant
Càpsula 3: sumar i restar sense comptar

Càpsula 4: del collaret de boles a la línia numèrica

Càpsula 5: suma per descomposició

Càpsula 6: càlcul per descomposició

 

Càpsula 7: algoritme de la resta

Càpsula 8: què és un problema en matemàtiques?