El Departament d’Educació amb el suport del Ministeri i Fons Social Europeu (FSE) ha destinat als centres educatius una dotació econòmica específica sota la denominació del Pla de millora d’oportunitats educatives, PMOE, una mesura extraordinària per al curs 2020-2021.
L’impacte del Coronavirus en la salut emocional dels infants és un dels aspectes on es fa del tot necessari actuar. Amb la intenció de buscar canals de comunicació oberts i de confiança on l’alumnat pugui expressar les seves emocions i es puguin millorar la qualitat de les relacions humanes hem iniciat un projecte d’Artteràpia adreçat a l’alumnat dels nou grups creats entre 1r, 2n i 3r de primària. Aquests tallers van començar el dimecres després de Setmana Santa i han durat tot el tercer trimestre.
A través de l’art s’ha ajudat a l’alumnat a millorar l’autoconeixement, l’autoestima, l’atenció i la creativitat tot reduint l’estrès i l’ansietat que la pandèmia està generant. La verbalització de les emocions i la completa llibertat del procés creatiu són uns dels elements més essencials d’aquesta pràctica.
L’alumnat millora el propi benestar mental i físic a través del procés creatiu. Han escollit què pintar, com fer-ho, en quin lloc (a la taula, a terra, a la paret…) i el material a utilitzar no s’ha marcat en cap moment. Cada nen/a escollia entre un ventall d’estris com llapis, pinzells, retoladors, papers de collage, ceres… L’important no ha estat tant l’ús d’aquests sinó l’ús de la creativitat per arribar a la part més inconscient de la canalla. Ha estat un mètode utilitzat per fer aparèixer conflictes i transformar-los a través de l’art.
Miquel Izuel, artterapeuta i president de Grefart (Associació Professional d’Artterapeutes) explica per què dibuixar obre les portes a vivències d’integració emocional d’una manera tan subtil com directa: “ les produccions realitzades a partir de mitjans artístics i sense prefixar objectius, permeten convocar les nostres capacitats creadores. Reobren el diàleg amb un món que ens constitueix i del que molts cops no en som coneixedors”.
Les sessions acaben amb una rotllana per posar en comú tots els sentiments, emocions i experiències que s’hagin de compartir mitjançant la presentació de les seves creacions.
Programa finançat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i la Generalitat de Catalunya.
Comments are closed.