Benvolgut, benvolguda,
Aquesta setmana acaba el curs 2021-2022, marcat per la pandèmia de la covid-19, que ha requerit una dedicació especial d’equips directius, mestres i personal dels centres. Per això, vull adreçar-vos aquestes paraules per donar-vos les gràcies per l’esforç que heu fet durant aquest any escolar. La vostra feina ha permès un funcionament exemplar d’escoles i instituts, essencials per al present i futur del nostre país.
Us prego que feu extensiva aquesta carta a tot el personal docent, d’atenció educativa i d’administració i serveis del vostre centre, perquè el seu reconeixement és imprescindible en els moments d’excepcionalitat que hem viscut els últims temps. Així mateix, us demano que feu arribar aquest escrit d’agraïment a les famílies del centre, perquè amb la seva confiança han fet més fort el sistema educatiu de Catalunya.
Ens retrobem el pròxim curs, que incorporarà, entre d’altres, quatre novetats molt importants al servei de l’alumnat:
-
Començarà el 5 de setembre a l’educació infantil i primària i el 7 de setembre a l’ESO, al batxillerat i a la formació professional: aquesta mesura millorarà la conciliació familiar i tindrà beneficis pedagògics per a tot l’alumnat, sobretot per al més vulnerable. A infantil i primària s’oferiran tardes de lleure educatiu universal i gratuït per a tots els infants, que finançarà el Departament d’Educació.
-
Hi haurà menys alumnes per aula a I3, en una rebaixa de ràtios a 20 alumnes en pràcticament totes les aules del país, que anirà fent-se extensiva a tots els cursos a partir dels anys següents. Era una llarga reivindicació dels i de les professionals.
-
Per primera vegada, l’escolarització d’infants d’I2 a les escoles bressol públiques serà gratuïta per a les famílies i serà molt més econòmica a les escoles bressol privades; una mesura amb un gran impacte en la conciliació laboral i familiar, en el desenvolupament dels infants, i que suposarà un impacte pedagògic rellevant en el sistema educatiu català.
-
Acompanyament econòmic tant a l’escola pública com concertada per a tot l’alumnat en situació de vulnerabilitat a I3 i primer d’ESO: detecció, reserva de places i distribució equilibrada d’aquest alumnat en centres finançats amb fons públics.
Així mateix, en un curs marcat per les ingerències dels tribunals al model d’escola en català, des del Departament hem protegit jurídicament les direccions, els i les mestres i els projectes lingüístics dels centres, i alhora estem desplegant accions concretes per incrementar l’ús del català en l’àmbit educatiu. Us adjunto una infografia amb aquestes i altres mesures que estem posant en marxa per transformar el sistema educatiu.
Fem que les coses passin al servei de l’alumnat. I seguim avançant plegats cap a una escola més verda, feminista, social i en català.
Us desitjo un molt bon estiu!
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació
Comments are closed.