Benvolgudes famílies,

Davant de la situació d’incertesa i d’aquests moments complicats que estem vivint, l’escola ha de prendre determinades decisions per donar resposta a l’alumnat del centre. Les primeres instruccions que vam rebre del Departament indicaven que no es podia avançar curricularment perquè no tot l’alumnat té accés ni acompanyament i, per tant, el nostre objectiu ha de ser, i és, garantir l’equitat.

Davant d’això, i des de l’inici del tancament del centre, cada curs ha anat penjant activitats i recomanacions per fer durant aquests primers dies. Hi ha, també, opcions amb moltes webs on cadascú pot entrar lliurement i ampliar, recordant que no és obligatori.

Aquestes tasques estaven programades, doncs, per dur-se a terme fins el dia 27 de març, que era la durada prevista inicialment del confinament. A la web hem penjat propostes, moltes i diverses. Alguns cursos ho han fet més generalitzat, d’altres han concretat més, però la qüestió sempre ha estat que cada família pogués atendre les seves necessitats i disposar d’un ventall de recursos per fer-ho.

Avui hem rebut de la Secretaria de Polítiques Educatives els criteris per al desenvolupament de l’acció educativa i l’avaluació de l’alumnat en els centres on s’imparteixen els ensenyaments del segon cicle d’educació infantil i primària davant la prolongació del període de confinament pel Covid19.

Segons aquests, les qualificacions corresponents a la segona avaluació s’obtindran a partir de les observacions i indicadors recollits fins al 12 de març. Els informes de la segona avaluació es lliuraran durant les primeres setmanes, un cop es normalitzi l’activitat acadèmica. El període comprès entre el 12 de març i el 13 d’abril no es considerarà, en cap cas, ni lectiu ni qualificable.

En aquest sentit, us volem comunicar que durant la setmana passada van tenir lloc les avaluacions que, seguint les recomanacions, comprenen el període fins al 12 de març. De forma paral·lela, tots els docents han elaborat els informes. Ara bé, seguint les pautes marcades pel Departament, aquests es lliuraran durant les primeres setmanes, un cop finalitzat el període de confinament.

Seguint les orientacions marcades (no són directrius), i davant l’ampliació del confinament, és recomanable donar continuïtat a l’activitat formativa per ajudar a mantenir els hàbits i el procés d’aprenentatge amb propostes educatives que arribin a tot l’alumnat. Les activitats dissenyades pels equips docents s’han d’orientar a desenvolupar les competències bàsiques. La interacció entre l’alumnat i el professorat ha de permetre l’avaluació en el vessant formador. Així mateix, el seguiment tutorial i el suport emocional a l’alumnat i a les famílies prenen en aquest context més rellevància i, molt especialment, en el cas de l’alumnat que té més dificultats a l’hora de participar en les activitats proposades.

L’escola ha decidit fer propostes setmanals, des de diferents àmbits curriculars i amb la possibilitat de fer un retorn, per part dels i les mestres, de les activitats realitzades a l’alumnat per afavorir la millora dels aprenentatges. Aquest retorn el farem a través del correu electrònic. La majoria de cursos penjaran aquest dimecres les propostes, tot i que alguns ja ho han penjat avui. Les següents setmanes, tota l’escola les penjaran els dilluns a primera hora.

Considerant la diversitat d’alumnat i de famílies presents en el centre, i de les dificultats de conciliació laboral, també hem acordat oferir tasques no obligatòries i més freqüents per atendre aquesta diversitat tan àmplia que tenim. És per aquest motiu que penjarem reptes diaris a la portada de la pàgina web del centre. Aquests reptes aniran dirigits a verbalitzar i expressar els sentiments, preocupacions, pensaments, emocions i propostes, juntament amb el recolzament i acompanyament de la família. Cal trobar la via perquè, en aquests moments d’incertesa, els infants trobin una manera de treure tot allò que porten a dins i que no és fàcil explicar amb paraules. Aquests reptes tindran la possibilitat de ser compartits a través del correu de la promoció de cada curs. Llavors, els tutors i les tutores ho compartiran via web perquè tot l’alumnat pugui veure què han fet els seus companys i companyes. A continuació trobareu les adreces electròniques a on podeu adreçar qualsevol proposta que ens vulgueu fer arribar:

Taula

Les informacions rebudes del Departament ens porten a pensar que, amb tota probabilitat, l’inici de la tercera avaluació es farà en situació de confinament. Restem a l’espera dels criteris generals que el Departament d’Educació publicarà en forma de noves orientacions a partir del 13 d’abril, tot sembla indicar que la docència s’haurà de fer de forma virtual i l’avaluació també serà qualificadora. En qualsevol cas, us mantindrem informats i informades respecte qualsevol novetat.

Us fem saber que rebem constantment informacions i aquestes van modificant els acords presos. Per tant, la informació que us hem exposat en aquest comunicat no és definitiva i està en constant revisió perquè nosaltres ens adaptem tant de pressa com podem, malgrat la distància i la comunicació no presencial. Es fa difícil enviar tota la informació en un sol comunicat perquè la immediatesa i els canvis són constants.

Aprofitem per fer-vos arribar un missatge tranquil·litzador, doncs de l’aprenentatge d’aquests dies, en parlaran tota la seva vida i ho recordaran per sempre. L’escola és vida i està present en aquests moments. Els infants tindran un aprenentatge molt similar al que farem els adults: “aprendre a encarar l’inesperat, el que voldries fer i no pots, les possibilitats que tenies a les mans a casa i no sabies, les relacions intenses amb els que estimes, la creativitat de l’avorriment, la resiliència, la perseverança i la calma, l’agraïment… I sobretot l’esperança”. (Dolors Feixas, https://www.catorze.cat/noticia/13944/perdran/curs).

Gràcies per la vostra comprensió i col·laboració. Nosaltres vetllem, i vetllarem, tan bé com sapiguem per acompanyar alumnes, famílies i comunitat en aquests moments complexos. I, sobretot, us instem a gaudir de la convivència familiar! Fem d’aquesta situació complexa i difícil, una oportunitat d’aprenentatge. Amb imaginació i creativitat segur que ho aconseguirem! 
JUNTS, JUNTES, PODREM…. i TOT AIXÒ PASSARÀ I ENS RETROBAREM.

Atentament,

L’equip directiu.